pastedGraphic.png

MARE NOSTRUM

e-mail: secretariat_marenostrum@hotmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

MARE NOSTRUM X

Μεσόγειος-Μέση Ανατολή: Η Περίοδος των ανατροπών 

ΗΜΕΡΑ 2η

Ρόδος, 9/5/2019

To Mare Nostrum X συνεχίζει τις διεργασίες του για δεύτερη μέρα, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με πάνελ της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και της Γλωσσολογίας. Η πρωινή συνεδρίαση, με προεδρεύουσα τη Βιβή Κεφαλά, ξεκίνησε με το πάνελ «Εντάσεις στον Αραβο-περσικό Κόλπο», όπου η Συμέλα Χριστίνα Χαραλαμπίδου, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και ο Γεώργιος Κυριάκος Φράγκος, απόφοιτος του ΜΠΣ Σπουδών Γεωπολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν εισηγήσεις με θέματα «Η κρίση του Κατάρα δύο χρόνια μετά» η μεν, και «Η περιφερειακή αντιπαράθεση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας από το 2011 έως σήμερα» ο δε. Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στις περιφερειακές ισορροπίες της περιοχής.

Το δεύτερο πάνελ αφορούσε «Το Ιράν», με τον Ιωάννη Χουλιάρα, προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, να παρουσιάζει εισήγηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιράν: Διαμόρφωση μιας συνεκτικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής στη Μέση Ανατολής». Στη συνέχεια, η Ευαγγελία Παρασύρη και η Μαρία Σκλιβάκου, προπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, εισηγήθηκαν τις «Σχέσεις Ισραήλ-Ιράν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» και «Το κουρδικό ζήτημα στο Ιράν» αντίστοιχα. Η Βιβή Κεφαλά εμβάθυνε παραπάνω στα θέματα που παρουσιάστηκαν, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας σε συνάρτηση με το Ιράν.

Το τρίτο πάνελ περιλάμβανε εισηγήσεις σχετικές με την «Τουρκία». Ο Αριστείδης Βελώνης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μίλησε για την «Αυταρχική στροφή Ερντογάν και το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία. Ο Γεώργιος Κουκάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής, και ο Νικόλαος Γκόνος, απόφοιτος, του ΠΜΣ «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασαν την «Προοπτική ένταξης της Τουρκίας την Ευρωπαϊκή Ένωση: το νομικό και πολιτικό πλαίσιο» και τις «Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και την επίδραση του στην πολιτική απήχηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αντίστοιχα. Στη εκτενέστατη συζήτηση που ακολούθησε έγινε λόγος για το τι μέλλει γενέσθαι του Τούρκου Προέδρου και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και για άλλα διασυνδεδεμένα ζητήματα.

Το συνέδριο συνέχισε τις διεργασίες του στην απογευματινή συνεδρίαση, όπου η κατεύθυνση Γλωσσολογίας παρουσίασε εισηγήσεις σε πάνελ με προεδρεύουσα την Ελένη Καραντζόλα, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι πρώτες εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο Ιωάννης Κυρκόπουλος παρουσίασε το θέμα «Γλωσικές πολιτικές εν καιρώ πολέμου: η περίπτωση της Συρίας», ο Θανάσης Δημουλάς τις «Γλωσσικές πολιτικές στη Μάλτα πριν και μετά την ανεξαρτητοποίηση» και η Ιωάννα Καρακατσάνη την «Αραβική Γλώσσα στο Ισραήλ: από επίσημη γλώσσα, γλώσσα ειδικού καθεστώτος.

Οι τελευταίες εισηγήσεις της ημέρας πραγματοποιήθηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών-ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εισήγηση του Ευάγγελου Μπελτσίδη αφορούσε τα «Ζητήματα γλωσσικής πολιτικής και διδακτικής της τουρκικής στην Ελλάδα», ενώ η εισήγηση του Admiljan Drobaniku την «Επιλογή συστήματος γραφής της αλβανικής τον 19 αι». Μια μεγάλη συζήτηση ακολούθησε επικεντρωμένη στις γλωσσικές ιδιαιτερότητες της αραβικής και της εβραϊκής γλώσσας, καθώς και στις υφιστάμενες κρατικές πολιτικές απέναντί τους.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ιορδανίδης

Προτεινόμενα άρθρα

Close the Content Dock