Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο φοιτητικό συνέδριο

MARE NOSTRUM XI

Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ)


Θέμα:

Η Μεσόγειος στην αρχή της νέας δεκαετίας: παλαιές και νέες προκλήσεις


Η αρχή της νέας δεκαετίας βρίσκει την Μεσόγειο και τα γειτονικά της υποσυστήματα σε κατάσταση αυξημένης αστάθειας, ρευστότητας και σύγκρουσης, που απορρέουν από τις επισυσσωρευμένες περιφερειακές κρίσεις, τα ανεπίλυτα προβλήματα ανάπτυξης της περιοχής και την αδυσώπητη πάλη περιφερειακών και διεθνών δρώντων για την απόκτηση ισχύος και επιρροής. 

Πρόκειται για μια χαοτική κατάσταση, που αρχίζει με τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011, και η οποία επιδεινώνεται έκτοτε συνεχώς. Μέσα σε αυτήν την δεκαετία, οι αραβικές εξεγέρσεις μετατράπηκαν σε κρίσεις και αυτές σε πολέμους διά αντιπροσώπων, που αποτελούν το όχημα για την εκδήλωση περιφερειακών ηγεμονισμών, με αιχμή του δόρατος την φαντασίωση της «γαλάζιας πατρίδας» του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα, δομικά προβλήματα που σοβούν στις χώρες της περιοχής αναζωπυρώνονται, όπως στον Λίβανο ή στο Ιράκ, ενώ η μονομερής πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τράμπ, πρωτίστως στο Παλαιστινιακό, επιδείνωσε τις ήδη δύσκολες σχέσεις στην περιοχή. Την ίδια ώρα, η ισλαμική τρομοκρατία συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή για όλους, όπως επίσης συνεχίζονται οι ανθρωπιστικές κρίσεις αλλά και το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων, που χρησιμοποιούνται ως μοχλός προώθησης κρατικών συμφερόντων.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να χαράξει μία ουσιαστική πολιτική, αποδυναμωμένη όπως είναι από την πανδημία του κορωνοϊού, το Brexit, τα αποκλίνοντα συμφέροντα των κρατών – μελών της, ορισμένα από τα οποία οδηγούνται σε όλο και πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασε σε μία καθοριστική καμπή για το μέλλον της, όμως δεν φαίνεται να μπορεί ή να θέλει να κάνει τις αναγκαίες τομές στην πολιτική της.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να περιμένουμε τα δείγματα γραφής του νέου προέδρου Τζό Μπάϊντεν, και την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει. Αναφορικά με την Ρωσία και την Κίνα η πρόβλεψη ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική φαίνεται να είναι ασφαλής.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλαπλές πτυχές που συνδέουν τις περίπλοκες περιφερειακές συγκρούσεις, τις σχέσεις συνεργασίας και αντιπαλότητας, τις μεταβλητές συμμαχίες και την πολιτική των διεθνών και περιφερειακών δρώντων που εμπλέκονται σ’ αυτές. 

 Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά  από τις 21 έως τις 23 Μαΐου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι / ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν αιτήσεις συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.marenostrum.edu.gr. Στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: ονοματεπώνυμο, κύκλος σπουδών, Τμήμα και ΑΕΙ προέλευσης, τελικός τίτλος του θέματος της εισήγησης, καθώς και περίληψη έκτασης μέχρι τριακόσιες λέξεις.


Σημαντικές ημερομηνίες:

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: 10/01/2021 έως 15/02/2021.

Ανακοίνωση έγκρισης ή μη της αίτησης συμμετοχής: έως 15/03/2021.

Αποστολή τελικού κειμένου στην Γραμματεία του Mare Nostrum: Έως 30 Απριλίου 2021.


Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Βιβή Κεφαλά

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών σχέσεων στην Μέση Ανατολή

Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Επιστημονική υπεύθυνη του Mare Nostrum και του ΚΕΜΜΕΠ

Προτεινόμενα άρθρα

Close the Content Dock