pastedGraphic.png

MARE NOSTRUM

e-mail: secretariat_marenostrum@hotmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

MARE NOSTRUM X

Μεσόγειος-Μέση Ανατολή: Η Περίοδος των ανατροπών 

ΗΜΕΡΑ 3η

Ρόδος, 10/5/2019

Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Mare Nostrum X περιλάμβανε τις διεργασίες τόσο της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων όσο και της Αρχαιολογίας. Η πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε με το πάνελ «Ισλάμ-αραβικός κόσμος». Η πρώτη εισήγηση με θέμα «Η διαδρομή του πολιτικού Ισλάμ στην Αίγυπτο: από τον Χασάν αλ Μπάννα στον Μοχάμεντ Μόρσι» παρουσιάστηκε από την προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνα Ράπτη. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε διπλή εισήγηση με θέμα «Μπααθισμός: Η εξέλιξη του από κίνημα σε κόμμα», από τον προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Χρήστο Θανόπουλο, τον απόφοιτο του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ , Γιώργο Πάσχο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Σοφία-Αννυ Σερεμέτη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου εισηγήθηκε τον «Ρόλο των υδάτινων πόρων στις διακρατικές σχέσεις: η περίπτωση της Μέσης Ανατολής». Η συζήτηση επικεντρώθηκε έντονα στο μπααθικό κόμμα στη Συρία και την ηγεσία Άσαντ.

Το πάνελ συνεχίστηκε με τρεις εισηγήσεις.  Ο Νίκος Μουτσάκης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε μια εισήγηση σχετική με την «Συμβολή της Ελλάδας στη “δυτικοποίηση” του αραβικού κόσμου. Έπειτα, εισηγητές από Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου πήραν τον λόγο. «Ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν το θέμα της προπτυχιακής φοιτήτριας Ευαγγελίας Τριγλιανού, ενώ ο απόφοιτος Πάνος Ιορδανίδης παρουσίας το θέμα «ΜΜΕ και ήπια ισχύς στον αραβικό κόσμο: Η περίπτωση του Αλ Τζαζίρα». Ακολούθησαν επισημάνσεις αναφορικά με την εξωτερική πολιτική του Κατάρ.

Μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα, οι διεργασίες επανήλθαν με το πάνελ «Μέση Ανατολή». Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μάριος Χελέουα και Μιχαήλ Κόλλιας, παρουσίασαν εισηγήσεις με θέματα την «Μεσανατολική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ» και «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ» αντίστοιχα. Αμέσως μετά, εκτενέστατη συζήτηση έλαβε μέρος αναφορικά με το Παλαιστινιακό Ζήτημα σήμερα και τις ισορροπίες ισχύος που το διέπουν, καθώς και για τα κακώς κείμενα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

Το τελευταίο πάνελ της πρωινής συνεδρίασης απαρτίστηκε από την Κατεύθυνση Αρχαιολογίας, στο οποίο προέδρευσε η Μαρίνα Παναγιωτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του ΜΠΣ «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή» του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Κωνσταντίνα Ακτύπη παρουσίασε το θέμα «Από το Ιόνιο πέλαγος στο Ανατολικό Αιγαίου: Η περίπτωση της Πάτρας και της Αχαΐας ως σταυροδρόμι πολιτισμών στη Μεσόγεια, από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα». Η εισήγηση της Σπυριδούλας Καζάνη είχε να κάνει με την «Μεταμόρφωση της θεάς Ταουαρέτ στον Μινωικό δαίμονα», ενώ της Άλκηστις Χρονάκη με τη «Σημασία ύπαρξης των σκαραβαίων στην Μινωική Κρήτη». Ο Ευάγγελος Βερνάλης παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η νήσος της Κυπρίδας θεάς: ένα αμάλγαμα επιγραφικών τεκμηρίων (6ος – 4ος αι. π.Χ.), μια πρώτη προσέγγιση». Με το πέρας των εισηγήσεων, έγιναν αναφορές για το ενδιαφέρον αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η Αρχαιολογία στην πρακτική της, ως επιστήμη.

Η απογευματινή συνεδρίαση ξεκίνησε με το πάνελ του «Προσφυγικού». Η Έλλη Χαραμαρά, απόφοιτη του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε το θέμα «Κως: η πραγματικότητα της ανθρώπινης συμβίωσης και το δίκαιο στην εποχή των hot spots». Οι εισηγήσεις που ακολούθησαν αφορούσαν τις προσφυγικές ροές. Η Σοφία Χάνη, απόφοιτη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά εισηγήθηκε τις «Προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο και τη διάσωση στη θάλασσα: Οι απόπειρες ποινικοποίησης των επιχειρήσεων διάσωσης και η ευρωπαϊκή διαχείριση». Ο Λουκάς Σφουντούρης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για τις «Επιπτώσεις των προσφυγικών ροών στην ελληνική οικονομία.

Στο πάνελ των «Βαλκανίων», προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασες εισηγήσεις για την Αλβανία και το Κόσοβο. Ο Κωνσταντίνος Φράγκος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η Αλβανία και το βαλκανικό αδιέξοδο, ενώ η Ειρήνη Κονγκίνη τη «Δημιουργία ένοπλων δυνάμεων στο Κόσοβο: Εσωτερικές και περιφερειακές επιπτώσεις». Η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, και τις πρόσφατες διαδηλώσεις στα Βαλκάνια.

Το τελευταίο πάνελ του Mare Nostrum X, «Ιστορία και Δίκαιο», παρουσίασε «Το κίνημα της ελληνικής νεολαίας τη δεκαετία του ‘50», από τον απόφοιτο του ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Δημήτρη Μπέκα, και «Τα Δωδεκάνησα υπό ξένη κατοχή και η διοικητική οργάνωση υπηρεσιών: Η περίπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου», από την απόφοιτο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Καραγιάννη. Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε μια περαιτέρω εμβάθυνση στα θέματα των εισηγήσεων έπειτα από ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Η Βιβή Κεφαλά, αφού ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τους εθελοντές της διοργάνωσης, οργανωτική και συντονιστική επιτροπή, καθώς και τους παρευρισκόμενους, κήρυξε τη λήξη των εργασιών του Mare Nostrum X. 

Συντάκτης: Παναγιώτης Ιορδανίδης

Προτεινόμενα άρθρα

Close the Content Dock