pastedGraphic.png

MARE NOSTRUM

e-mail: secretariat_marenostrum@hotmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

MARE NOSTRUM X

Μεσόγειος-Μέση Ανατολή: Η Περίοδος των ανατροπών 

ΗΜΕΡΑ 1η

Ρόδος, 8/5/2019

Ξεκίνησαν και φέτος οι διεργασίες του του δέκατου ακαδημαϊκού συνεδρίου, Mare Nostrum, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με τίτλο: «Μεσόγειος-Μέση Ανατολή: Η Περίοδος των ανατροπών». Καθηγητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα και από κάθε κύκλο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) παρουσιάζουν τις εισηγήσεις τους χωρισμένοι σε θεματικά πάνελ, στη ετήσια συνάντηση στη Ρόδο που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Η Βιβή Κεφαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διευθύντρια του ΚΕΜΜΕΠΠ και επιστημονική υπεύθυνη του Mare Nostrum, κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου απευθύνοντας χαιρετισμό. Η Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Ελένη Θεοδωροπούλου, κατέθεσε γραπτό χαιρετισμό αφού δεν κατάφερε να παρευρεθεί. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννη Σεϊμένη, και της Προέδρου του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Αικατερίνης Φραντζή. Ο κύκλος των χαιρετισμών έκλεισε με τη Γενικό Γραμματέα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Φαίδρα Σπανού.

Το πρώτο πάνελ της πρωινής συνεδρίασης της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, με προεδρεύοντα τον Χαράλαμπο Τσαρδανίδη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τίτλο «Η Νοτιο-ανατολική Μεσόγειος» ξεκίνησε με την εισήγηση του Νικήτα Μπόλκα, διδάκτρορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα τους «Παράγοντες αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου». Ακολούθησε συζήτηση επικεντρωμένη στον αναθεωρητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Αγαπητός Ξάνθης, διδάκτορας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και η Κέισι Τσούνι, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσίασαν εισηγήσεις με θέματα «Καστελλόριζο: ένα παίγνιο για δύσκολους λύτες. Οικονομικές και πολικές διαστάσεις» και «Το υποθαλάσσιο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου: οικονομική και πολιτική σημασία» αντίστοιχα. Η συζήτηση που ακολούθησε έθιξε τα ζητήματα της σημασίας του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και του Κυπριακού.

Η πρωϊνή συνεδρίαση έκλεισε με  ελεύθερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Διακυβέρνηση, ανάπτυξη και ασφάλεια στη Μεσόγειο», με τη συμμετοχή, εκτός του Χαράλαμπου Τσαρδανίδη και της Βιβής Κεφαλάς, των Νικόλαου Χατζηδημητρίου και Δημήτριου Δραγώνα, Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η συζήτηση εκτυλίχθηκε γύρω από τα γνωστικά πεδία του μεταπτυχιακού, ενώ παράλληλα έγινε λόγος για τα καίρια ζητήματα της γεωπολιτικής και γεωγραφικής σημασίας της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης και του ρόλου του Ισλάμ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Η απογευματινή συνεδρίαση ξεκίνησε με το πάνελ της «Συριακής κρίσης», υπό την προεδρεία της Βιβής Κεφαλά, απαρτιζόμενο από την Βικτώρια Σκουρτανιώτη, προπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον Κωνσταντίνο Κούρτελη, μεταπτυχιακό φοιτητή Γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τον Μιχαήλ Κούκουζα, προπτυχιακό φοιτητή Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι εισηγήσεις αφορούσαν την «Τουρκική πολιτική στην συριακή κρίση», «Το διακύβευμα της Ιντλίμπ» και την «Τυνησιακή εξαίρεση: αίτια και προοπτικές» αντίστοιχα. Ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με το κουρδικό ζήτημα, την μετεξέλιξη της δημοκρατικής Τυνησίας και τον ρόλο της Δύσης στις μεσανατολικές εξελίξεις.

Η πρώτη ημέρα των διεργασιών του συνεδρίου έληξε με το πάνελ της «Ισλαμικής τρομοκρατίας». Ο Λουκάς Κατρατζής, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστήμιου πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο: «Το προφίλ των σύγχρονων τρομοκρατικών οργανώσεων: Η περίπτωση του ΙΚΙΣ», ενώ ο Γεώργιος Βακατάτσης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εισήγηση με τίτλο: «Πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Αλ Κάιντα και “Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας”». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιχειρήθηκε μια περαιτέρω εμβάθυνση στη σύγχρονη ισλαμική τρομοκρατία.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ιορδανιδης

Προτεινόμενα άρθρα

Close the Content Dock