Η Συντονιστική Επιτροπή του Mare Nostrum X ανακοινώνει τον τίτλο του δέκατου επετειακού συνεδρίου:
“Μεσόγειος – Μέση Ανατολή: Η Περίοδος των ανατροπών”
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2019 στη Ρόδο. Περισσότερες πληροφορίες για το call for papers θα ανακοινωθούν σύντομα.
Ο θεσμός του Mare Nostrum ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μια πρωτοβουλία από αυτές που γεννιούνται στα πλαίσια μιας παρέας, που ήθελε να αναλύσει, να κατανοήσει και να συζητήσει τα όσα διδασκόταν στα αμφιθέατρα.
Ήταν μια βαθειά ανάγκη νέων ανθρώπων να κατανοήσουν με επιστημονικό τρόπο τα όσα διαδραματίζονται στον περίπλοκο κόσμο της Μεσογείου, που υπήρξε από την αρχαιότητα έως σήμερα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, τόπος γέννησης πολιτικών ιδεών, κέντρο εμπορίου αλλά και επίκεντρο πολλαπλών συγκρούσεων.
Έτσι, το 2010, διοργανώθηκε το πρώτο Mare Nostrum με θέμα: Η Μεσόγειος αντιμέτωπη με το αύριο, θεματική που περιλάμβανε σχεδόν όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Μεσογείου.
Έκτοτε, καταιγιστικές εξελίξεις συγκλόνισαν -και συγκλονίζουν- την Μεσόγειο, στην οποία αποτυπώνονται τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμο. Πρόκειται για μία πολυσύνθετη πραγματικότητα, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας προσέγγισης με επιστημονικά κριτήρια, απαλλαγμένης από τα συνήθη στερεότυπα που συσκοτίζουν τα προβλήματα αντί να συμβάλλουν στην κατανόηση τους.
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, το Mare Nostrum αποτελεί πλέον έναν θεσμό του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, αφού συμμετέχουν και οι άλλες δύο κατευθύνσεις του Τμήματος, δηλαδή αυτές της αρχαιολογίας και της γλωσσολογίας.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το Mare Nostrum, με την στήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού αλλά και την υποστήριξη της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και τοπικών φορέων, αναπτύχθηκε και μετεξελίχθηκε σε ετήσιο συνέδριο.
Στο Συνέδριο του Mare Nostrum συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες και των τριών κύκλων πανεπιστημιακών σπουδών όχι μόνο από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών αλλά και από άλλα συναφή Τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, στην Ρόδο πραγματοποιείται η ετήσια συνάντηση των μελών της αυριανής επιστημονικής κοινότητας, με τον ίδιο πάντα στόχο: να κατανοήσει, να αναλύσει και να συζητήσει για τον περίπλοκο κόσμο που δρά, αντιδρά και μεταβάλλεται γύρω από την «Θάλασσα μας».
Καζαντζίδης Νίκος
Λυριστής Μηνάς
Φράγκος Γιώργος