Το συνέδριο

Ο θεσμός του Mare Nostrum ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μια πρωτοβουλία από αυτές που γεννιούνται στα πλαίσια μιας παρέας, που ήθελε να αναλύσει, να κατανοήσει και να συζητήσει τα όσα διδασκόταν στα αμφιθέατρα.

Ήταν μια βαθειά ανάγκη νέων ανθρώπων να κατανοήσουν με επιστημονικό τρόπο τα όσα διαδραματίζονται στον περίπλοκο κόσμο της Μεσογείου, που υπήρξε από την αρχαιότητα έως σήμερα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, τόπος γέννησης πολιτικών ιδεών, κέντρο εμπορίου αλλά και επίκεντρο πολλαπλών συγκρούσεων.Έτσι, το 2010, διοργανώθηκε το πρώτο Mare Nostrum με θέμα: Η Μεσόγειος αντιμέτωπη με το αύριο, θεματική που περιλάμβανε σχεδόν όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Μεσογείου.

Έκτοτε, καταιγιστικές εξελίξεις συγκλόνισαν -και συγκλονίζουν- την Μεσόγειο, στην οποία αποτυπώνονται τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμο. Πρόκειται για μία πολυσύνθετη πραγματικότητα, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας προσέγγισης με επιστημονικά κριτήρια, απαλλαγμένης από τα συνήθη στερεότυπα που συσκοτίζουν τα προβλήματα αντί να συμβάλλουν στην κατανόηση τους.
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, το Mare Nostrum αποτελεί πλέον έναν θεσμό του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, αφού συμμετέχουν και οι άλλες δύο κατευθύνσεις του Τμήματος, δηλαδή αυτές της αρχαιολογίας και της γλωσσολογίας.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το Mare Nostrum, με την στήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού αλλά και την υποστήριξη της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και τοπικών φορέων, αναπτύχθηκε και μετεξελίχθηκε σε ετήσιο συνέδριο.
Στο Συνέδριο του Mare Nostrum συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες και των τριών κύκλων πανεπιστημιακών σπουδών όχι μόνο από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών αλλά και από άλλα συναφή Τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, στην Ρόδο πραγματοποιείται η ετήσια συνάντηση των μελών της αυριανής επιστημονικής κοινότητας, με τον ίδιο πάντα στόχο: να κατανοήσει, να αναλύσει και να συζητήσει για τον περίπλοκο κόσμο που δρά, αντιδρά και μεταβάλλεται γύρω από την «Θάλασσα μας».

 

Το ΚΕΜΜΕΠ

To Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π.) λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π. φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης, ανάλυσης και σύνθεσης των όσων συμβαίνουν στην περιοχή της Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για περιοχές με πλούσια Ιστορία, που απετέλεσαν την κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού και τον χώρο ανάπτυξης του. Όμως, η Μεσόγειος και ευρύτερη Μέση Ανατολή δεν παρουσιάζουν μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Αντίθετα, συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω της γεωπολιτικής, γεωοικονομικής, γεωστρατηγικής και γεωπολιτισμικής τους σημασίας..

Σήμερα στην Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή απαντώνται όλα τα σύγχρονα προβλήματα, όλες οι προκλήσεις και κάθε είδους δυναμική, που απορρέει από αντιθετικά διακυβεύματα, από ανοικτές περιφερειακές συγκρούσεις που επισωρεύονται, από ασύμμετρες απειλές, από την δράση των κάθε λογής συστημικών και εξωσυστημικών παραγόντων, από ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις, από την κοινωνική και οικονομική υστέρηση, από την διάχυση της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Το Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής – Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού αναρτά κάθε δίμηνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kemmep.gr σειρά επίκαιρων αναλύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, παρουσιάζει θέματα που αφορούν την θρησκεία και τον πολιτισμό, καθώς επίσης και μεταφράσεις από άρθρα εφημερίδων χωρών της περιοχής. Παράλληλα, συμμετέχει σε επιστημονικές εκδηλώσεις, ομιλίες και διαλέξεις και έχει την επιστημονική ευθύνη του ετήσιου φοιτητικού Συνεδρίου του ΤΜΣ, δηλαδή του Mare Nostrum.

Βιβή Κεφαλά
Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Μέση Ανατολή, Tμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Διευθύντρια του ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π.Π.
Επιστημονική υπεύθυνη του Mare Nostrum.

Close the Content Dock